Αρχική » Άρθρα » ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟ ΣΤΙΒΟ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟ ΣΤΙΒΟ

Ως «ιδανική σύσταση σώματος» ορίζεται: «το βάρος το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές συνέπειες του πλεονάσματος σωματικού λίπους στην απόδοση, χωρίς να θυσιαστεί η διατροφική πληρότητα». Στην κολύμβηση ωστόσο εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα. Εν αντιθέσει με τα περισσότερα αθλήματα, στα αθλήματα του υγρού στίβου το περιεχόμενο λίπους του σώματος, παίζει σημαντικό ρόλο. Καθορίζει την πλευστότητα (το ποσό δηλαδή της ενέργειας που πρέπει να δαπανηθεί για να μείνει κάποιος στην επιφάνεια του νερού) ενώ παράλληλα, συμβάλει και στη θερμορύθμιση του σώματος, μιας και αυτό βρίσκεται σε κρύο περιβάλλον. Συνεπώς η απώλεια όσο το δυνατόν περισσότερου λίπους δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό.

Αξιοσημείωτο δε είναι, ότι κατά την περίοδο της εφηβείας η αύξηση του % λίπους είναι αναμενόμενη και η κατάταξη των νεαρών αθλητών με βάση το ΒΜΙ τους, είναι συχνά λανθασμένη και παραπλανητική. Επίσης μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και επιζήμια η εντόνως παρακινούμενη μείωση του σωματικού λίπους σε αθλητές που πλησιάζουν την εφηβεία.

Συμπερασματικά:

  • Το ιδανικό εύρος για το % σωματικού λίπους, το οποίο θα μεγιστοποιήσει την απόδοση στα σπορ, παραμένει αδιευκρίνιστο, γιατί απλά δεν υπάρχει ιδανικό εύρος.
  • Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στο σώμα, οι οποίες δεν θα πρέπει να αποτελούν φόβητρο, για γονείς, αθλητές, προπονητές.
  • και εμφανίζουν σε διαφορετικά σημεία του σώματός τους, ­υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους.
  • Στα αθλήματα του υγρού στίβου, η σύσταση του σώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης, αλλά σαφώς όχι ο σημαντικότερος. Η τεχνική του κάθε αθλήματος φαίνεται να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης, και αυτός στον οποίο πρέπει να δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση.

Συνοψίζοντας, η σύσταση του σώματος στα αθλήματα του υγρού στίβου, συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης. Ένα ποσοστό της τάξεως του 10-20% του σωματικού λίπους για τους και του 15-25% για τις , φαίνεται να είναι το «ιδανικό». Ωστόσο ο κάθε αθλητής είναι μοναδικός!

 

Γιάννης Αρναούτης

Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης, Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών