Menu
≡
╳
- Αρχική
- Σωματείο
- Τμήματα
- Νέα
- Photos & Videos
- Οι Υποστηρικτές μας
- Links
- FAQ
- Επικοινωνία
Είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι γενικά, αλλά και πολλοί αθλητές καταναλώνουν συχνά ενεργειακά ποτά. Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι τα ενεργειακά ποτά (energy drinks) είναι από τα πρώτα σε πωλήσεις ποτά στην Ελλάδα.
Για τους αθλητές πιο συγκεκριμένα, επικρατούσα είναι η άποψη ότι τα ενεργειακά ποτά προσφέρουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά το πέρας αυτής επανυδατώνουν και επαναφορτίζουν αποτελεσματικά τον οργανισμό. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται για την υγεία των παιδιών και γι αυτό η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής με επίσημη ανακοίνωσή της, απαγορεύει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών από τα παιδιά αλλά και τους εφήβους.
Για να γίνει αντιληπτό τι θα πρέπει να προτιμήσουμε, είναι σημαντικό εξαρχής να γίνουν ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ αθλητικών και ενεργειακών ποτών.
Τα αθλητικά ποτά περιέχουν:
Τα δε ενεργειακά ποτά, περιέχουν:
Ένα επιπλέον σημείο στο οποίο πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ειδικά για τους αθλητές, είναι ότι η πολύ υψηλή περιεκτικότητα των ενεργειακών ποτών σε καφεΐνη μπορεί να «καμουφλάρει» συμπτώματα κόπωσης, μιας και η καφεΐνη ως εργογόνος ουσία, έχει βρεθεί
ότι καθυστερεί την εμφάνιση συμπτωμάτων κούρασης. Συνεπώς, οι αθλητές μπορεί να μην αντιληφθούν έγκαιρα τα συγκεκριμένα συμπτώματα, να μην ξεκουραστούν ουσιαστικά και σαν τελικό αποτέλεσμα, να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών ή έντονης κόπωσης. Δεδομένου επίσης, ότι και οι υπόλοιπες ουσίες που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά είναι φυτικά εκχυλίσματα που «μιμούνται» τις δράσεις της καφεΐνης, τα αθροιστικά αρνητικά αποτελέσματα της κατανάλωσής της για την υγεία και την απόδοση
πολλαπλασιάζονται.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί η επίδραση των ενεργειακών ποτών στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, δεδομένου ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα (υδατάνθρακες >10%), υποβοηθούν στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’ επέκταση και στην αύξηση του βάρους.
Συμπερασματικά, αν ένας αθλητής νιώθει κούραση και έλλειψη ενέργειας, συστήνεται να επαναπρογραμματίσει τη διατροφή και την ενυδάτωσή του μέσα στην ημέρα, καθώς και να αυξήσει τις ώρες ύπνου του, αποφεύγοντας την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής