Menu
≡
╳
- Αρχική
- Σωματείο
- Τμήματα
- Νέα
- Photos & Videos
- Οι Υποστηρικτές μας
- Links
- FAQ
- Επικοινωνία
Για να υπερέχετε στην κολύμβηση, πρέπει να είστε σκληροί. Πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον πόνο των προπονήσεων και το «πιάσιμο» στους μυς στους αγώνες που δεν αποτελούν στόχο. Όλο αυτό όμως, δεν έρχεται εύκολα.
Η αντίληψη μας για τον πόνο έχει αναπτυχθεί ως ένας τρόπος για να ενημερωνόμαστε ότι κάτι είναι λάθος, και πρέπει να σταματήσουμε να το κάνουμε. Όταν αγγίζετε ένα καυτό φούρνο, το μήνυμα του πόνου ταξιδεύει άμεσα στο νευρικό σύστημα, ώστε ενστικτωδώς να απομακρύνετε το χέρι σας. Το μικρό όμως έγκαυμα αφήνει στην μακροπρόθεσμη μνήμη σας μια υπενθύμιση έτσι ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.
Ο πόνος από έναν τραυματισμό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα μπορούμε να κάνουμε χωρίς να τραυματιστούμε περισσότερο. Ο πόνος μας εμποδίζει να υπερβαίνουμε το εύρος της επιτρεπόμενης κίνησης ή το επίπεδο της προσπάθειας πέραν αυτού που η τραυματισμένη περιοχή μπορεί να δεχτεί. Έχουμε μια φυσική παρόρμηση να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφευχθεί η αίσθηση του πόνου.
Έτσι, όταν πρόκειται για τον μυϊκό πόνο, πρέπει να μάθουμε να το αντέχουμε παρά την φυσιολογική επιθυμία μας να επιβραδύνουμε ή να σταματήσουμε.
Ο πόνος είναι πολύπλοκος. Στην κολύμβηση, ο πόνος κυμαίνεται από την δυσκολία να κρατήσουμε έναν λίγο πιο γρήγορο ρυθμό σε ένα μεγάλο σετ μέχρι το κάψιμο στο σπριντ, από το σφίξιμο στο στήθος που σχετίζεται με τα νεύρα μέχρι το κέντρισμα του πόνου του τραυματισμένου ώμου.
Να ξέρετε πάντα αν είναι τραυματισμός ή πόνος από την άσκηση – «πιάσιμο».
Ένα σημαντικό σημείο της διάκρισης είναι ότι οι κολυμβητές μαθαίνουν να διακρίνουν τον πόνο που θα προκαλέσει τραυματισμό και τον πόνο που μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι. Δυστυχώς, μερικοί κολυμβητές είναι αρκετά «σκληροί» για να μη μάθουν τη διαφορά μέχρι να τραυματιστούν πρώτα στη πραγματικότητα.
Πρέπει να είστε ο καλύτερος κριτής σας. Αν έχετε υποστεί έναν τραυματισμό, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού ή του προπονητή σας για να χαλαρώσετε και να αναρρώσετε. Εάν ο πόνος δεν είναι από τραυματισμό, τότε είναι καλό. Για να έχετε επιτυχία, θα πρέπει να μάθετε να υπομένετε τον πόνο. Ο μυϊκός πόνος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο ή ένα σημαντικό εργαλείο στον δρόμο της επίτευξης των στόχων.
Μάθετε να είστε «ελεύθεροι» από τον πόνο.
Η κολύμβηση δεν θα είναι ποτέ ανώδυνη. Ο μυϊκός πόνος είναι ένα με το άθλημα της κολύμβησης. Όμως, το κολύμπι μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνο, αν μπορείτε να μάθετε να προσεγγίζετε τον πόνο ως συνεργάτη σας στη προπόνηση. Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξει η στάση σας για τον πόνο, να μάθετε να αντιμετωπίζετε τις φυσικές τάσεις για αποφυγή του πόνου και να μάθετε στον εαυτό σας να τον καλωσορίζει.
Οι δεξιότητες που διδάσκονται και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό που αποκαλούν «ελευθερία πόνου». Ελευθερία πόνου, σημαίνει να ενθαρρύνεσαι μέσα από τον πόνο. Είναι το αποτέλεσμα μιας ψυχικής κατάστασης όπου το μυαλό, άφοβο, ωθεί το σώμα να ξεπεράσει τα όρια του, πέρα από το φράγμα του πόνου. Ο κολυμβητής θα αισθάνεται ακόμη τον πόνο αλλά σημαντικά μειωμένο. Ελευθερία πόνου σημαίνει να ξεκινάτε τη προπόνηση χωρίς να ανησυχείτε για το αν θα είναι επώδυνη ή όχι, και να ανυπομονείτε για δύσκολα επίπονα σετ.
▪ Σταματήστε να τον αποκαλείτε πόνο. Μπορείτε να το σκέφτεστε ως μούδιασμα ή κάψιμο. Μάθετε να το αντιμετωπίζετε ως μία ακόμη σωματική αντίδραση.
• Αποσπάστε τον εαυτό σας από τον πόνο. Δώστε προσοχή στην τεχνική και πώς τα χέρια σας κινούνται μέσα στο νερό. Βάλτε το μυαλό σας κάπου αλλού και όχι στον πόνο.
• Εκλογικεύστε τον πόνο. Χωρίς πόνο, δεν έρχεται η επιτυχία. Ο πόνος είναι προσωρινός. Πόνος σημαίνει ότι γίνεστε καλύτεροι. Έχετε αισθανθεί τόσο πολύ πόνο, όσο το κολύμπι μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει, οπότε μπορείτε να το χειριστείτε τώρα. Μπορείτε να χειριστείτε τα πάντα για 2 ώρες. Μετά θα τελειώσει.
• Εστιάστε σε ένα πράγμα τη φορά. Σπάστε αυτό που πρέπει να κάνετε σε μικρότερα μέρη, έτσι ώστε να μην σας συντρίψει το «δυναμικό» του πόνου ενός ολόκληρου σετ. Μόνο ένα 50αρι την φορά. Μόνο ένα κολύμπι κάθε φορά. Στη συνέχεια, ένα ακόμη.
• Χρησιμοποιήστε τον πόνο ως ενθάρρυνση. Πόνος σημαίνει ότι γίνεστε όλο και πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι. Αυτό σημαίνει ότι είστε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας.
• Σκεφτείτε τον πόνο ως ασήμαντο ή εξωπραγματικό. Σκεφτείτε ότι είναι «άλλη μια εύκολη μέρα στον παράδεισο!» ακριβώς στη μέση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού σετ.
Απλά μέρος της ρουτίνας
• Σπάστε το φράγμα του πόνου. Το φοβερό είναι ότι ο πόνος απελευθερώνει ενδορφίνες, ώστε να μπορείτε τελικά να φτάσετε σε ένα σημείο όπου δεν θα σας ενοχλεί καθόλου ο πόνος και ειλικρινά δεν θα αισθάνεστε πια πόνο. Αυτό το συναίσθημα είναι απερίγραπτο. Κυνηγήστε το!
• Κάντε την πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας μια συνήθεια. Εάν δουλεύετε πάντα στο μέγιστο και δεν επιλέγετε πότε θα τρέξετε και πότε όχι, τότε μπορείτε σταματήσετε να κρίνετε με βάση το πόσο δύσκολο θα είναι το σετ. Μπορείτε να αυξήσετε επίσης τα όρια του σώματός σας στον πόνο.
Σκεφτείτε τους ανταγωνιστές σας. Κάνουν και αυτοί επώδυνα σετ. Πώς σκοπεύετε να τους κερδίσετε, αν χειριστεί τον πόνο καλύτερα από σας;.
Ο πόνος είναι μέρος του κόσμου ενός κολυμβητή. Οι μέθοδοι που προτείνονται είναι μερικοί τρόποι για να σπάσετε τη «φυλακή» του πόνου. Είναι τρόποι για να επιτευχθεί η «ελευθερία του πόνου»!
Επιμέλεια – μετάφραση
Δημήτρης Κουλούρης
Κολυμβητής – Φοιτητής ΤΕΦΑΑ